VI SER ALLTID FRAMÅT

Men vår historia visar vilka vi är

Det var vi som satte standarden!

Den dominerande standarden på världsmarknaden har sitt ursprung i Danielssons innovativa rullar. Vår originalrulle vände helt på alla begrepp. Vi tog vara på vårt kunnande inom tung industri och löste de problem som gäckat så många under lång tid. Detta var redan på tidigt 80-tal. Sedan dess har vi fortsatt att höja standarden genom nya innovativa flugrullar, alla med ett arv och själen från originalrullen. Detta är anledningen till att vi har så många trogna kunder.

Allt startade i Smedjebacken, en mindre bruksort i Bergslagen, av familjen Danielsson som består av Kurt, Gun-Britt, Lennart och Tomas Danielsson. Bergslagen är svensk stålindustris vagga, med anor från 1600-tal. Kurt Danielsson, uppfinnare av den storspoliga flugrullen, arbetade som konstruktör av tung utrustning för stålindustrin. Han tog upp flugfisket igen efter några års paus, och konstaterade att dåtidens rullar var undermåliga.

Första prototypen

En egen prototyp byggdes av en bit aluminiumplåt, tre sytrådsrullar och en ursvarvad tom spole för en fluglina. Det visade sig att prototypen löste problemen med befintliga rullar såsom linminne, övervarvning och invevningshastighet. Efter detta byggde vi ordentliga prototyper som vi använde för eget bruk. Sedan ville våra vänner ha… och deras vänner… och på så sätt startade allt det som har förändrat världsstandarden av flugrullar. En Danielsson-rulle är en produkt som marknadsförs genom nöjda användare, ej genom massiv marknadsföring.

Idag kan du hitta många märken som marknadsför storspoliga rullar. Många har försökt kopiera oss, det ser vi bara som en fjäder i hatten. Men låt er inte luras av en exteriör design, det är i det inre som funktionaliteten skapas. Alla Danielssons nuvarande rullar har ett arv i funktionalitet från originalrullens själ. Anledningen till tillförlitligheten är enkel, vi vet hur grejorna skall användas… och vi har kunskap och känslan för mekanik från konstruktion inom tung stålindustri. Där handlar allt om tillförlitlighet. Att redan på skisstadiet veta hur produkten kommer fungera är en absolut nödvändighet.

All tillverkning under samma tak

Tillverkningen sker i egen verkstad, samma byggnad som montering. Då har vi full koll på allt från början till slut. Tillverkningen är optimerad och effektiv, vilket ger ett bra slutpris. Vi prissätter efter hur lång tid en detalj tar i produktion. Alla restprodukter återvinns på ett miljövänligt sätt.

Tittar man på branschen flugfiskerullar så styrs det mesta av ett konsumentprodukttänk. Där handlar det mest om att ta betalt och inte så mycket att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Detta beror nog i grund och botten på brist i kunskap och känsla för mekanik. En god gissning är att 95% av alla brands tillverkas i fjärran östern, detta för att de olika märkena inte har någon kompetens inom konstruktion och tillverkning. Då blir det inget annat än en renodlad ”consumer product” med ett primärt syfte att debitera… och inte leverera funktionalitet!

Detta tar vi starkt avstånd ifrån, vi kommer alltid att konstruera efter vår industriella filosofi, och made in Sweden – därför att vi har kunskapen och erfarenheten!

Mvh Tomas Danielsson
Konstruktör, produktionstekniker samt flugfiskare