Våra kunders behov och krav

Upplevelse, funktionalitet och tillförlitlighet kommer alltid först

Ett familjeföretag.

Danielsson Flyreels utvecklas och tillverkas av familjeföretaget Danielsson Innovation AB. Verksamheten leds av Tomas Danielsson, som är son till grundaren och innovatören Kurt Danielsson.

 

Hur skulle du beskriva Danielssons affärsidé?

– Vi utgår från kundens behov och önskemål. Upplevelsen, funktionaliteten och tillförlitligheten kommer alltid först. Vårt modellutbud går inte ur tiden på ett par år, de har ett reellt syfte att fylla och är därför ganska tidlösa. Prissättning sker utifrån de timmar som det tar att utveckla och tillverka produkten. Idén är att kunderna ska betala för det de får, inte för luftslott byggda med reklam och marknadsföring.

Hur ser du på flugrullebranschen idag?

– Tyvärr handlar många konsumentprodukter i vår bransch mest om att ta betalt, inte om att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Det finns många märken på marknaden och de flesta köper av olika handelshus i Asien. De gör så för att de inte har kompetens inom konstruktion och produktion. Sedan lägger de stora resurser på marknadsföring för att skruva upp och exaltera kunderna. När ryktet sedan kommer ikapp produkten så byts den ut mot en annan och så vidare.

– Många av dessa märken vet nog om att de inte har så bra kvalitet, vi har vid ett flertal tillfällen blivit kontaktade med syftet att de vill ha rullar tillverkade av oss. Personligen avskyr jag känslan av att handla något som inte håller vad som utlovats, kommer aldrig någonsin tillverka något som inte har ett ärligt syfte. Är så nöjd över att vi alltid jobbat med denna filosofi, en produkt med ett ärligt syfte marknadsför sig själv genom nöjda kunder.

”Vi ville ha grejor vi kunde lita på!”

 
Vad är det som särskiljer en Danielssonrulle, ert företag?

– Det måste bero på vår erfarenhet inom mekanik. Vi har våra rötter inom tung stålindustri, konstruktion och produktion. Inom industrin måste man leverera produkter med ett syfte, annars är man rökt. Vi gillar konstruktioner med få antal detaljer, där varje detalj har fler än en uppgift att fylla. Då får man tillförlitlighet och kostnadseffektiviteten blir bra.

Ni gör bara saker som ni själva vill ha?
– Ja, det var så det började. Vi ville ha grejor som fungerade och som vi kunde lita på. Sedan fick vi frågan från våra vänner. Nu tillverkar vi för deras vänner. Ryktet om Danielsson sprider sig genom nöjda kunder och det är precis så vi vill att det ska vara. Det händer bara om man har rätt uppsåt och rätt kvalitet på produkterna. En del undrar hur vi ”vågar” ha så bra kvalitet – hur vi ska kunna öka försäljningen av våra produkter om de så sällan behöver bytas ut. Vårt svar är att en nöjd kund ofta vill ha mer av samma vara. Vi vet att ett Danielsson-fan äger i genomsnitt 5 av våra rullar – förvånansvärt många har fler än 10 st!

Hur viktigt är flugfisket för dig?
– Det är ett sätt att leva, en passion. Att kunna slå sig ner bredvid en älv, ta in intrycken och sedan vada ut, det är ren avkoppling när den är som bäst. Sådana ögonblick är ovärderliga, och jag vill att allt ska fungera oklanderligt då. Däri ligger anledningen till att Danielsson Flyreels kom till.

Med bakgrund i stålindustrin

Tillverkar ni bara flugfiskerullar?
– Det är vad vi huvudsakligen gör. Men min far har alltid jobbat inom stålindustrin, tillverkning av flugrullar skedde från början på kvällstid och efter skolan. Många smarta produkter har min far konstruerat för stålindustrin, saker som verkligen gjort skillnader inom den branschen. När det gäller mig själv så har jag grejat lite med en konceptrulle inom multiplikator segmentet. Har en kompis som fiskar mycket trolling. De rullarna är egentligen bara varianter av det som ett svensk märke tog fram på 50-talet, de har rätt många brister. Så jag bestämde mig för att göra min egen tolkning på multirullar, baserat på mina erfarenheter inom industrikonstruktion.

– Ur ren konstruktionssynpunkt så är den väsentligt mycket starkare än det som finns på marknaden. Sedan finns en del fiffiga hanteringsfördelar. Antalet detaljer som ingår är bara ca 40 % mot dagens multirullar. En produkt med förre komponenter blir mycket tillförlitligare. Den har lite finpolering kvar innan den är färdig, men jag nöjer mig med den som den är nu. Meningen är inte att vi ska ta den ut på marknaden själva, den marknaden är för stor för oss som företag.

– Det är bättre att någon som är etablerad inom den marknaden tar vid. Men jag passar på och visar en bild på den här, den första officiella bilden.

Aluminum ger en stark bas 

 
När jag var nere i er verkstad såg jag en maskin som du byggt själv, berätta mer!
– Alla rullar vi tillverkar tillverkas ur aluminium. För att man ska få bra styrka i dem så måste man tillverka ur solida ämnen. Det innebär att det blir väldigt mycket aluminiumspån från produktionen. Dessa skickades förut på återvinning, men man får ganska dåligt betalt för spåna. Men om man pressar ihop spånen kan man få 2-3 gånger mer betalt för dessa, samt att miljövinsterna blir stora.
Det finns maskiner att köpa på marknaden för detta syfte, men de är för dyra och inte kompletta från början. Sedan är de alldeles för stora och komplicerade. Så jag byggde en egen kompakt variant som kan hantera alla typer av spån. Den tuggar sönder spånen, spottar ut eventuella solida bitar samt pressar ihop materialet. Allt i en kostnadseffektiv maskin. Denna produkt söker vi en partner till, en som redan är etablerad inom det industrisegmentet. Bilden som ni ser är den första officiella bilden.”