Affärsidé

Danielsson Flyreels utvecklas och tillverkas av familjeföretaget Danielsson Innovation AB. Verksamheten leds av Tomas Danielsson, som är son till grundaren och innovatören Kurt Danielsson. Här berättar han om hur rullen kom till.

Hur skulle du beskriva Danielsson Flyreels affärsidé?

– Vi utgår från kundens behov och önskemål. Upplevelsen, funktionaliteten och tillförlitligheten kommer alltid först. Vårt modellutbud går inte ur tiden på ett par år, de har ett reellt syfte att fylla och är därför ganska tidlösa. Prissättning sker utifrån de timmar som det tar att utveckla och tillverka produkten. Idén är att kunderna ska betala för det de får, inte för luftslott byggda med reklam och marknadsföring.

Hur ser du på flugrullebranschen idag?

– Tyvärr handlar många konsumentprodukter i vår bransch mest om att ta betalt, inte om att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Det finns många märken på marknaden och de flesta köper av olika handelshus i Asien. De gör så för att de inte har kompetens inom konstruktion och produktion. Sedan lägger de stora resurser på marknadsföring för att skruva upp och exaltera kunderna. När ryktet sedan kommer ikapp produkten så byts den ut mot en annan och så vidare.

Många av dessa märken vet nog om att de inte har så bra kvalitet, vi har vid ett flertal tillfällen blivit kontaktade med syftet att de vill ha rullar tillverkade av oss. Personligen avskyr jag känslan av att handla något som inte håller vad som utlovats, kommer aldrig någonsin tillverka något som inte har ett ärligt syfte. Är så nöjd över att vi alltid jobbat med denna filosofi, en produkt med ett ärligt syfte marknadsför sig själv genom nöjda kunder.

Vår vision
Sedan början av 1980-talet har vi på Danielsson konstruerat och tillverkat världsledande flugfiskerullar. Världsledande är ett starkt ord, och vi har verkligen förändrat världsstandarden. Vi uppfann den moderna storspolerullen (large-arbor). Andra har försökt att följa i våra fotspår. Medan vi fortfarande driver utvecklingen framåt med högsta kvalitet på lång sikt, så får andra syssla med kortsiktiga trender där flugfiskares förväntningar inte uppfylls.

Vi gör extremt hållbara rullar som kan användas hårt säsong efter säsong. Salt- eller sötvatten spelar ingen roll, våra rullar fungerar alltid lika bra. Utbudet i vårt rullprogram innehåller modeller som har funnits med under många år, vilket är ett bevis på deras oslagbara kvalitet. Detta är något som våra kunder förstår och tycker om.

Idag finns en uppsjö av olika märken i rullbranschen. De flesta andra har fokuserat på marknadsföring, medan vi låter våra flugfiskerullar tala för sig själva. Så har vi alltid gjort, och vi möter hela tiden nöjda flugfiskare som rekommenderar våra rullar till sina vänner.

Funktionalitet

Danielsson Innovation- Ett annat namn för svensk ingenjörskonst. Fiske med fluga är för många en livsstil, det ger oss möjlighet att utvecklas och bemästra nya situationer. Utmaningarna driver oss framåt, och att lyckas är en stor tillfredställelse. Att tillverka en rulle som känns bra i butik är inte svårt. Men vi på Danielsson tillverkar rullar som skall användas hårt under många år, aldrig svika dig när det verkligen gäller. För oss är det enkelt, eftersom vi vet hur man gör. Vi har alltid arbetat med mekaniska produkter med hög tillförlitlighet och precision.

Flugfiske var ett intresse, där vi såg möjligheten att förbättra de rullar som fanns på marknaden. Förutsättningslöst satte vi oss ner och tog fram en konstruktion baserat på erfarenheter och kunskap inom industri. Det är samma fysikaliska regler som gäller, stora som små konstruktioner. Resultatet blev den superenkla, funktionella originalrullen som förändrade världsstandarden.

Världsledande flugfiskerullar
Sedan början av 1980-talet har vi på Danielsson Flyreels konstruerat och tillverkat världsledande flugfiskerullar. Världsledande är ett starkt ord, och vi har verkligen förändrat världsstandarden. Vi uppfann den moderna storspolerullen (large-arbor). Andra har försökt att följa i våra fotspår. Medan vi fortfarande driver utvecklingen framåt med högsta kvalitet på lång sikt, får andra syssla med kortsiktiga trender där flugfiskares förväntningar inte uppfylls.

Vi gör extremt hållbara rullar som kan användas hårt säsong efter säsong. Salt- eller sötvatten spelar ingen roll, våra rullar fungerar alltid lika bra. Utbudet i vårt rullprogram innehåller modeller som har funnits med under många år, vilket är ett bevis på deras oslagbara kvalitet. Detta är något som våra kunder förstår och tycker om. Idag finns en uppsjö av olika märken i rullbranschen. De flesta andra har fokuserat på marknadsföring, medan vi låter våra flugfiskerullar tala för sig själva. Så har vi alltid gjort, och vi möter hela tiden nöjda flugfiskare som rekommenderar våra rullar till sina vänner.

Direktförsäljning, köp direkt av oss!
Vi på Danielsson Flyreels vill fortsätta att vara det lilla företaget med de stora produkterna. Så vi kommer från och med nu att fokusera på exklusiv försäljning från vår fabrik – direkt till dig! Vi tar avstånd ifrån hur stora delar av branschen fungerar. Kunden får istället möjligheten till ett aktivt val. Du får den högsta kvaliteten till det bästa priset. Du betalar för produkten, inte marknadsföring eller distribution. Made in Sweden Våra rullar konstrueras och tillverkas i Sverige. Till hundra procent! Av det bästa materialet och de mest hållbara komponenterna. Vi är det lilla företaget med den världsledande kompetensen. Vi är tekniker som flugfiskar. Några säljare har vi inte. Vi låter våra rullar tala, och nöjda kunder är drivkraften.

Så fungerar branschen
De flesta företag som säljer flugrullar idag har många säljare som reser mellan butiker och ”trycker in” produkterna långt före fiskesäsongen har startat. Samma sak gäller andra ”consumer products”. Dessa företag lockar med höga vinstmarginaler och långa avbetalningstider. Detta system främjar lågkvalitetsprodukter. Hur bra är det för dig som slutkund? Många gånger har priset på en produkt ökat fyra till åtta gånger innan den når dig.

Du betalar inte längre bara för själva varan utan även för dess marknadsföring och distribution, ofta med flera mellanhänder. Oftast är dessa varor producerade i Asien av någon som saknar erfarenheten och kunskapen som vi har. Så du kan verkligen inte räkna med valuta för pengarna. Många av marknadens aktuella märken har ingen egen produktutveckling. De köper in varor från Asien.

Så började det

Den dominerande standarden på världsmarknaden har sitt ursprung i Danielssons innovativa rullar. Vår originalrulle vände helt på alla begrepp, vi tog vara på vårt kunnande inom tung industri och löste de problem som gäckat så många under lång tid. Detta var redan på tidigt 80-tal. Sedan dess har vi fortsatt att höja standarden genom nya innovativa flugrullar, alla med ett arv och själen från originalrullen. Detta är anledningen till att vi har så många trogna kunder.

Allt startade i Smedjebacken, en mindre bruksort i Bergslagen, av familjen Danielsson som består av Kurt, Gun-Britt, Lennart och Tomas Danielsson.
Bergslagen är svensk stålindustris vagga, med anor från 1600-tal. Kurt Danielsson, uppfinnare av den storspoliga flugrullen, arbetade som konstruktör av tung utrustning för stålindustrin. Han tog upp flugfisket igen efter några års paus, och konstaterade irriterat att dåtidens rullar var undermåliga.

Danielsson Flyreels föddes
En egen prototyp byggdes av en bit aluminiumplåt, tre sytrådsrullar och en ursvarvad tom spole för en fluglina. Det visade sig att prototypen löste problemen med befintliga rullar såsom linminne, övervarvning och invevningshastighet.

Efter detta byggde vi ordentliga prototyper som vi använde för eget bruk. Sedan ville våra vänner ha… och deras vänner… och på så sätt startade allt det som har förändrat världsstandarden av flugrullar. Danielsson Flyreels var fött. En Danielsson-rulle är en produkt som marknadsförs genom nöjda användare, ej genom massiv marknadsföring.

Idag kan du hitta många märken som marknadsför storspoliga rullar. Många har försökt kopiera oss, det ser vi bara som en fjäder i hatten. Men låt er inte luras av en exteriör design, det är i det inre som funktionaliteten skapas. Alla Danielssons nuvarande rullar har ett arv i funktionalitet från originalrullens själ.

Anledningen till tillförlitligheten är enkel, vi vet hur grejorna skall användas… och vi har kunskap och känslan för mekanik från konstruktion inom tung stålindustri. Där handlar allt om tillförlitlighet. Att redan på skisstadiet veta hur produkten kommer fungera är en absolut nödvändighet.

Allt tillverkning under samma tak
Tillverkningen sker i egen verkstad, samma byggnad som montering. Då har vi full koll på allt från början till slut. Tillverkningen är optimerad och effektivt, vilket ger ett bra slutpris. Vi prissätter efter hur lång tid en detalj tar i produktion. Alla restprodukter återvinns på ett miljövänligt sätt.

Tittar man på branschen flugfiskerullar så styrs det mesta av ett konsumentprodukttänk. Där handlar det mest om att ta betalt och inte så mycket att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Detta beror nog i grund och botten på brist i kunskap och känsla för mekanik. En god gissning är att 95% av alla brands tillverkas i fjärran östern, detta för att de olika märkena inte har någon kompetens inom konstruktion och tillverkning. Då blir det inget annat än en renodlad ”consumer product” med ett primärt syfte att debitera… och inte leverera funktionalitet!

Detta tar vi starkt avstånd ifrån, vi kommer alltid att konstruera efter vår industriella filosofi, och made in Sweden; därför att vi har kunskapen och erfarenheten!

Med vänlig hälsning,
Tomas Danielsson
Konstruktör, produktionstekniker samt flugfiskare

Miljö

All energi kommer från solen
Konsumera den med omdöme
Kort hållbarhetstid belastar miljön hårt. Produkten skall återvinnas och en ny skall tillverkas. Visst är återvinning bra, men det bästa är om produkten håller länge. Då behöver en ny inte tillverkas, energi sparas och utsläpp minskas.

Idag tillverkas många flugrullar av handelshus i fjärran östern. Vem som helst kan starta ett brand genom att resa dit, peka på någon befintlig modell och göra vissa ändringar.

En produkt som tillverkas för det primära målet att tjäna pengar är sällan bra för miljön

Officiell garanti

Vår garanti omfattar 5 års material- samt fabrikationsfel. Garantin omfattar delar samt arbetstid. Garantin omfattar inte normal förslitning, samt skador som uppkommit på grund av ovarsam hantering eller olycka. Vi lagar och skickar din rulle inom kort tid så du kan njuta av ditt fiske igen.

Goodwill
Eftersom vi på Danielsson Flyreels tillverkar alla delar själva så kan vi med lätthet serva din rulle. Vi gör detta till en trevlig upplevelse för dig. Sedan är det så att en Danielsson flugfiske rulle är mycket hållbar, detta är bevisat sedan många år tillbaka. Detta är Danielsson Flyreels starka sida. Men om något händer så har vi även delar till rullar som vi gjort på början av 80-talet. Vi står alltid på din sida. Om du vill kontakta oss kan du göra det här.